Viskas, ką reikia žinoti apie FIBA pasaulio krepšinio čempionatą 2019

Likus vos keletui dienų iki FIBA pasaulio krepšinio čempionato 2019, TOPsport jums pateiks visą reikalingą informaciją apie planetos pirmenybes vienoje vietoje. Viso turnyro tvarkaraštis, Lietuvos rinktinės rungtynės su tiksliais laikais, galimi rinktinės scenarijai pasaulio čempionate ir dar daugiau.

Pirmasis Lietuvos rinktinės etapas

Lietuvos rinktinės krepšininkai rungtyniaus H grupėje, kuri iškart po burtų traukimo ceremonijos buvo įvardijama kaip mirtininkų grupe. Lietuviams teks kovoti su Senegalo, Kanados ir Australijos rinktinėmis. Pastarosios dvi ir Lietuvos rinktinė buvo įvardijamos kaip realios pretendentės žaisti pasaulio čempionato ketvirtfinalyje, tačiau vienai iš jų kova dėl medalių pasibaigs jau po pirmųjų trijų rungtynių.

Lietuvos rinktinė savo kovas čempionate pradės rugsėjo pirmąją, kai susirems su Senegalo krepšininkais. Po dviejų dienų  lauks rungtynės su Kanados rinktine, o dar po dviejų – australais.

Panašu, kad būtent paskutinės grupės etapo rungtynės gali nulemti, kuri komanda žengs į antrąjį etapą iš pirmosios vietos. Būtent Australijos ir Lietuvos šansai užimti pirmąją vietą grupėje yra vertinami vienodai. Kanados galimybės nukrito, kai iš Kanados rinktinės vienas po kito pasitraukė NBA žaidėjai. Kanada ne tik prarado vienos pasaulio čempionato favoričių etiketę, tačiau taip pat, pasak TOPsport lažybininkų, net neturėtų patekti į kitą etapą.

Galimi Lietuvos rinktinės scenarijai pasaulio čempionate

Jeigu TOPsport lažybininkų prognozė pasitvirtins, Lietuvos rinktinė įveiks grupių etapą. Antrajame etape lauktų dvi komandos iš G grupės. Pasak lažybininkų, tai turėtų būti Prancūzija ir Vokietija. Naujai sudarytoje L grupėje varžysi po dvi H ir G grupių komandas. Tiesa, antrajame etape antrą kartą su savo grupės komanda žaisti nereikės, o rezultatas persikels iš pirmosios, tad į antrąjį etapą galima žengti turint jau vieną pergalę arba vieną pralaimėjimą.

Po L grupės etapo, dvi komandos pateks į ketvirtfinalį, o ten, pagal TOPsport lažybininkų prognozes turėtų laukti JAV ir Graikijos  rinktinės. Ketvirtfinalyje L grupės komandų taip pat galėtų laukti Turkijos, Čekijos, Japonijos, Naujosios Zelandijos, Brazilijos  bei Juodkalnijos rinktinės.

Pergalės atveju ketvirtfinalyje komandos keliautų į pusfinalį, o pralaimėjimo atveju lauktų kovos dėl 5-8 vietų.

Tiesa, nepatekus į ketvirtfinalį čempionatas iškart pasibaigtų. 9-16 komandoms bus išdalintos pagal pasiekimus antrajame etape.

Štai net neįveikus pirmojo grupių etapo, skaičiavimai būtų kur kas paprastesni. Lietuvos rinktinė iškristų į P grupę, kur greičiausiai susitiktų su Dominikos  Respublikos bei Jordanijos komandomis. Šioje grupėje taip pat galima atsinešti pergalę arba pralaimėjimą. Po papildomų dviejų rungtynių su G grupės komandomis, čempionatas būtų baigtas, o 17-32 vietos būtų padalintos pagal rezultatus iškritus iš grupių etapo.

Pasaulio čempionato tvarkaraštis

Pasaulio čempionato startas bus duotas rugpjūčio 31 dieną, kai bus išmestas ginčo kamuolys Angolos ir Serbijos rinktinių rungtynėse. Grupių etapas vyks iki rugsėjo 5 dienos, o kiekvieną dieną bus sužaistos aštuonios rungtynės. Kiekviena komanda žais kas antrą dieną.

Po grupių etapo lauks dar keturios dienos antrojo etapo, kurio metu taip pat kiekvieną dieną bus sužaidžiamos aštuonios rungtynes, o komandos ir vėl žais kas antrą dieną. Pirmasis ir antrasis etapai vyks aštuoniuose miestuose. Lietuvos rinktinė grupių rungtynes žais Donguano mieste. Jeigu pateks į antrąjį etapą, tuomet persikels į Nankiną, o jeigu nepateks į antrąjį etapą, P grupės kovas žais Šanchajuje.

Ketvirtfinalio etapas bus žaidžiamas rugsėjo 10-11 dienomis, Šanchajuje ir Donguane. Jeigu Lietuvos rinktinė žais ketvirtfinalyje, ji ir žais jau pažįstamame Donguane.

Štai pusfinaliai, finalai ir kovos dėl 5-8 vietų vyks rugsėjo 13-15 dienomis Pekine.

Galutinis Lietuvos rinktinės dvyliktukas

Po paskutinių draugiškų Lietuvos rinktinės rungtynių, vyriausiasis komandos treneris Dainius Adomaitis paskelbė, kad rinktinę palieka Martinas Gebenas ir Žygimantas Janavičius. Prieš tai strategas padėkojo Martynui Echodui, Gyčiui Masiuliui, Adui Juškevičiui ir Eimantui Bendžiui.

Į galutinį Lietuvos rinktinės dvyliktuką prasibrovę Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius, Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičičus, Mindaugas Kuzminskas, Paulius Jankūnas, Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.