Sugrįžusioje Eurolygos serijoje į Kauną – „Žalgiris“ yra nežymus autsaideris

By 2019-04-23 29 balandžio, 2019 Sporto apžvalgos

Kauno „Žalgiris“ pateikė staigmeną Turkijoj, nukovė Stambulo „Fenerbahče“, perėmė namų aikštės pranašumą ir į Lietuvą grįžo su viena pergale. Serijoje iki trijų pergalių rezultatas yra 1-1, o kitos dvi serijos rungtynės vyks būtent Kaune.

Ištikimos sirgalių armijos palaikomas „Žalgiris“ šį sezoną savo namų tvirtovėje jau parklupdė tokias ekipas, kaip Pirėjo „Olympiacos“, Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“ ar Miuncheno „Bayern“. Kauniečiai savo namų tvirtovėj paskutinį kartą pralaimėjo tik sausio 8 dieną, kai nusileido Stambulo „Anadolu Efes“.

Nuo to laiko Lietuvos čempionai namuose iškovojo jau 10 pergalių iš eilės – penkias Eurolygoje ir penkias LKL pirmenybėse. Prieš šią seriją aiškiu favoritu laikyta Žjelko Obradovičiaus kariauna šią etiketę išlaikys ir Kaune, tačiau ji bus kur kas kuklesnė.

TOPsport prognozė



Lažybų bendrovės TOPsport ekspertai šį vakarą favoritu laiko „Fenerbahče“ ekipą ir jos šansus iškovoti pergalę vertina 62 proc., kai kauniečių – 38 proc. Kiek mažiau optimizmo turi krepšinio aistruoliai, kurių 33 proc. pasirinko „Žalgirio“ pergalę, o 67 proc. – „Fenerbahče“.

Realiausia tikimybė šį vakarą yra laikoma, kad „Fenerbahče“ iškovos pergalę 3-6 taškais (20 proc.). Kiek mažiau šansų yra duodama „Fenerbahče“ pergalei 10-13 taškų skirtumu, o trečia geriausiai vertinama tikimybė yra kauniečių triumfas 3-6 taškais.

Dar praėjusią savaitę buvo neabejojama, kad „Fenerbahče“ triumfuos serijoje 3:0, tačiau po kauniečių pergalės prognozės kiek pasikeitė. 37 proc. yra duodama, kad Stambulo ekipa iškovos pergalę 3:1, o 33 proc., kad serija pasibaigs 3:2 „Fenerbahče“ naudai. Tuo metu kauniečių pergalė 3:1 yra kur kas realiau vertinama (20 proc.), negu pergalė 3:2 (10 proc.).

Antrosios serijos rungtynės



Į pirmąsias ketvirtfinalio serijos rungtynės per daug žiūrėti – neverta. Ten kauniečiai buvo nepanašūs į save ir neturėjo nė menkiausių šansų prieš Eurolygos vicečempionus. Vis dėlto antrose serijos rungtynėse „Žalgiris“ parodė savo tikrąjį veidą ir ketvirtąjį kėlinį pasitiko turėdamas 15 taškų persvarą.

Žvelgiant į pirmus tris ketvirčius – kauniečiai demonstravo pavyzdinį puolimą, puikiai dirbo gynyboje ir kontroliavo rungtynes. Vis dėlto, ketvirtasis kėlinys ir vėl priminė tą pirmąjį ketvirtfinalio košmarą. Per ketvirtį buvo pelnyti vos 9 taškai ir tik Edgaro Ulanovo pergalingas dvitaškis leido „Žalgiriui“ išnešti sveiką kailį.

Ketvirtasis kėlinys pademonstravo, kad „Fenerbahče“ turi daug rezervų, o žaisdami taip susikaupę gynyboje ir taip efektyviai puolime, galėtų pakartoti pirmųjų serijos rungtynių scenarijų ir Kaune. Tiesa, negalima teigti, kad „Fenerbahče“ sužaidė prastas rungtynes. Stambulo ekipa puikiai pataikė iš visų distancijų: realizavo 52,9 proc. dvitaškių (18/34), pusę tritaškių (9/18) ir 85 proc. baudų metimų (17/20).

Šį kartą „Fenerbahče“ gretose žibėjo ir komandos lyderiai. Kostas Sloukas pelnė 15 taškų, o Janas Vesely 12, kurie pirmose rungtynėse kartu surinko vos keturis. Negana to, antras geriausias sezono rungtynes sužaidė 17 taškų surinkęs Luigi Datome, tačiau ir to nepakako „Fenerbahče“ komandai.

Akivaizdu, kad „Fenerebahče“ žaidimas labai priklauso nuo gynybos, kuri antrose ketvirtfinalio rungtynėse dažniau šlubavo negu buvo pavyzdinė.

Kauno „Žalgirio“ rezervai



Kadangi „Fenerbahče“ žaidimas daug priklauso nuo gynybos, pagrindinė „Žalgirio“ užduotis – užtikrintas puolimas, kamuolio judėjimas ir išnaudotos geros progos. „Žalgirį“ antrose serijos rungtynėse į priekį tempė 29 naudingumo balus ir 20 taškų surinkęs E. Ulanovas, kuris ir pelnė lemiamus taškus. Jam puikiai talkino atitinkamai 14 ir 13 taškų surinkę Nate’as Woltersas bei Brandonas Daviesas.

Tačiau ir pats „Žalgiris“ dar turi ne vieną rezervą puolime. Reguliaraus sezono pabaigoje varžovų gynybą prasiveržimais ir tolimais metimais draskęs Leo Westermannas atkrintamosiose renka po 4 taškus ir 3 rezultatyvius perdavimus. Prancūzas kol kas taip pat pataikė tik 2 tolimus metimus iš 9 (22,2 proc.), tačiau jo pataikymas gali tikrai išaugti. Šį sezoną Eurolygoje gynėjas meta net 43,2 proc. tikslumu.

Be prancūzo sužibėti dar gali ir Marius Grigonis. Vienas stabiliausių „Žalgirio“ žaidėjų šioje serijoje renka po 9,5 taško, tačiau net ir čia snaiperis dar gali pasitempti. Gynėjas iš paskutinių 11 reguliariojo sezono Eurolygos kovų net devyniose pelnė dviženklį taškų skaičių. Fantastiškai iš toli atakuojantis M. Grigonis reguliariajame sezone pataikė net 46,5 proc. tritaškių, kai atkrintamosiose kol kas realizavo tik vieną iš penkių.

Liekant prie snaiperių, taip pat iššauti dar gali Artūras Milaknis. Itin svarbia „Žalgirio“ puolimo dalimi tapęs snaiperis kol kas į „Fenerbahče“ krepšį įmetė du tritaškius iš septynių ir renka tik po tris taškus. Tuo metu reguliariajame sezone A. Milaknis rinko po 7,4 taško ir iš toli metė 43,7 proc. tikslumu.

Būtent tolimi metimai ir yra didžiausias „Žalgirio“ rezervas. Pirmose serijos rungtynėse kauniečiai pataikė vos tris tritaškius iš 16 (18,8 proc.), kai pergalingose rungtynėse iš 17 pataikė šešis (35,3 proc.). Lyginant su reguliariuoju sezonu „Žalgirio“ pataikymas iš toli smuko net 11,6 proc. (38,9 proc. – 27,3 proc.).