Naujieji pasaulio čempionai: grįžtantis Europos dominavimas arba susigrąžintas Argentinos titulas po 69 metų

Pasaulis turės naujus krepšinio čempionus. Tai tapo aišku po to, kai Prancūzija ketvirtfinalyje patiesė JAV krepšininkus ir užtikrintai žengė į planetos pirmenybių pusfinalį.

Vis dėlto, ten Prancūzija atsimušė į kietą Argentinos sieną, kuri vedama 39-erių Luiso Scola žengė į pasaulio čempionatą finalą po 17 metų pertraukos. Ten Argentinai teks grumtis su paskutine pasaulio čempione be JAV rinktinės – Ispanija.

Europos atstovai 2006-aisiais triumfavo Japonijoje vykusiose planetos pirmenybėse ir tokį pasiekimą gali pakartoti po 13 metų pertraukos. Tai buvo trečias iš eilės ir paskutinis Europos šalies triumfas planetos pirmenybėse. Prieš tai 2002-aisiais ir 1998-aisiais finale triumfavo Jugoslavijos krepšininkai. Būtent šio amžiaus pradžioje Jugoslavija po pratęsimo ir įveikė Argentiną.

Tuo tarpu Argentina nutrauktų kur kas didesnę pertrauką be pasaulio čempionato titulo negu 13 metų. Paskutinį kartą argentiniečiai planetos pirmenybėse triumfavo 1950-aisiais, kai pasaulio čempionatas vyko būtent Argentinoje. Pačiame pirmajame pasaulio čempionate triumfavę argentiniečiai jo taip ir nėra daugiau laimėję ir savo sąskaitoje turi du medalius: aukso ir sidabro. 2006-aisiais Argentina bronziniame finale nusileido JAV krepšininkams ir liko be medalių.

Lyginant medalius, Ispanijos kolekcija čia yra dar kuklesnė. 2006-aisiais iškovotas auksas yra vienintelis Ispanijos medalis planetos pirmenybėse. Arčiausiai medalio Ispanija buvo 1982-aisiais, kai kovoje dėl bronzos nusileido Jugoslavijos rinktinei.

Įdomu tai, kad šios rinktinės jau šiais metais atliko finalo repeticiją. Rugpjūčio pabaigoje draugiškose rungtynėse pergalę po atkaklios kovos 84:76 iškovojo Ispanijos krepšininkai.

Tuomet argentiniečius į neviltį varė Ricky Rubio, kuris per ketvirtąjį kėlinį pelnė 17 taškų ir iš viso surinko 25. Ispanijos rinktinė priešnuodžių nerado prieš fantastišką formą demonstruojantį Luisą Scola, kuris tose rungtynėse surinko 24 taškus.

Argentinos ir Ispanijos rinktinės šiame čempionate pasižymi ganėtinai panašiu žaidimo stiliumi. Ispanijos rinktinę į priekį varo R. Rubio, o jam puikiai talkina patyręs Marcas Gasolis.

Argentinos rinktinėje duetas taip pat susideda iš karjeros pike esančio įžaidėjo ir patyrusio aukštaūgio. Pietų Amerikos atstovų atakoms diriguoja kur kas energingesnis įžaidėjas Facundo Campazzo, tačiau pagrindiniu komandos smuiku griežia jau minėtasis L. Scola.

Argentinos rinktinė sulaukia daugiau pagalbos iš atsarginių krepšininkų, kurie vidutiniškai per rungtynes renka po 31,6 taškus, kai Ispanijos rinktinės atsarginiai – 26,6.

Taip pat argentiniečiai daugiau žaidžia baudos aikštelėje, iš kurios pelno po 37,4 taško, kai ispanai iš baudos aikštelės meta vidutiniškai 32,9 taško.

Argentiniečiai taip pat pelno daugiau taškų po varžovų klaidų (22,1:18,1) ir daugiau greitomis atakomis (12,1:10,9). Nors Argentina pelno daugiau taškų iš baudos aikštelės negu ispanai, jie taip pat geriau atakuoja iš toli, tai darydami 36,8proc. tikslumu, kai Ispanijos rinktinės taikiklis iš toli siekia 31,9proc.

Tiesa, Ispanijos rinktinė gali pasigirti kur kas geresniu pataikymu iš dviejų taškų zonos: 55,6proc. prieš 51,6proc.

Nors statistika yra Argentinos rinktinės pusėje, o L. Scola demonstruoja tiesiog neįtikėtiną sportinę formą, TOPsport favoritais šiose rungtynėse mato Ispanijos krepšininkus su R. Rubio priešaky. TOPsport Ispanijos rinktinės šansus triumfuoti vertina 65proc., kai Argentinos – 35proc.

Spėjama, kad finale abi rinktinės pasiūlys didelę intrigą, o pergalę Ispanijos rinktinė iškovos 3-6 taškų skirtumu.