Lietuvos rinktinė pasaulio čempionatą mėgins atidaryti pagerindama savo asmeninį rekordą

Lietuvos rinktinės krepšininkai jau ruošiasi pirmosioms FIBA pasaulio krepšinio čempionato rungtynėms, kuriose sekmadienio popietę susigrums su Senegalo atstovais.

Į mirtininkų grupę patekę Lietuviai gali džiaugtis dėl tvarkaraščio čempionatas bus pradėtas su ant popieriaus silpniausia grupės komanda, o įsibėgėjus lauks mačai su Kanada ir Australija.

Žvelgiant į Lietuvos rinktinės pasirodymus pasaulio čempionato pirmose rungtynėse po nepriklausomybės atkūrimo šie nuteikia optimistiškai. Tris iš keturių čempionatų lietuviai pradėjo pergalingai. Vos kartą buvo nusileista 2006-aisais, kai buvo pralaimėta Turkijai 74:76.

2014-aisiais Lietuva startavo pergale 87:74 prieš Meksiką, o 2010-aisiais bronzinį čempionatą pradėjo pergale 92:79 prieš Naująją Zelandiją. Įspūdingiausias startas buvo 1998-aisiais, kai Lietuva 97:56 sumindė Pietų Korėją.

Panašu, kad Lietuvos rinktinė gali siekti netgi pagerinti startinių rungtynių rekordą ir pamėginti iškovoti didžiausią pergalę Lietuvos rinktinės istorijoje pasaulio čempionate. TOPsport lažybininkai lietuvius mato kaip aiškius rungtynių favoritus ir šansus iškovoti pergalę vertina net 98 proc. Lažybininkai mano, kad yra daugiau šansų, jog rungtynėms prireiks pratęsimo (1,1 proc.) negu kad pergalę iškovos Senegalas (0,9 proc.).

TOPsport ekspertai prognozuoja, kad Lietuvos rinktinė iškovos pergalę net 26 taškų skirtumu. Nors iki rekordo (41 taškas) trūksta dar nemažai, tačiau jis, panašu, kad gali būti ranka pasiekiamas. Spėjama, kad Senegalas sunkiai perkops 60 taškų ribą rungtynėse, o įsibėgėję Lietuviai gali pradėti ir triuškinti savo varžovus nepadoriu skirtumu.

Prisimenant 1998-ųjų čempionatą, lengvomis rungtynėmis turnyrą pradėję Lietuviai grupės etape vėliau nugalėjo tiek JAV (84:82), tiek Braziliją (66:62). Vis dėlto antrajame etape buvo iškovota tik viena pergalė per tris rungtynes, o ketvirtfinalyje buvo nusileista ir Rusijos krepšininkams, kurie tapo pasaulio čempionato vicečempionais.

Po sąlyginai lengvo starto, kaip ir 1998-aisiais, Lietuvos rinktinės ir vėl lauks du itin rimti išbandymai. Tik šį kartą iš grupės į kitą etapą pateks vos dvi komandos, o ne trys, kaip prieš 21-erius metus.

Norint kovoti dėl pirmosios vietos H grupėje, panašu, kad tai reikės daryti su Australijos ekipa. Būtent australai ir yra favoritai rungtynėse prieš Kanadą. Australų šansai iškovoti pergalę yra vertinami 70 proc., kai nukraujavusios Kanados – 30 proc.

Tiesa, atkaklios kovos trūkti neturėtų. TOPsport lažybininkai spėja, kad Australija iškovos pergalę 3-6 taškų skirtumu.