Ar verta tuštinti piniginę kelialapiui į pasaulio krepšinio čempionatą FIBA 2019?

krepsinis-internetu-tesiogiai

Esame krepšinio šalis ir su tuo sutiktų bene kiekvienas Lietuvis. Jaunoji karta ima grumtis aikštelėje vos išmokę bėgioti, jų nesustabdo net prastas inventorius – kartais tereikia suplyšusio krepšio ir visai ne krepšiniui pritaikytu kamuoliu. Užaugę krepšinio aistrų ir legendų aplinkoje į tarptautinius NBA vandenis išlydime visą eilę žvaigždžių kaip Jonas Valančiūnas ar Domantas Sabonis. Ne visi tapę garsiausias žaidėjais liekame karštais ir aistringais fanais, nepraleidžiančiais nei vienų rungtynių. Tyrimų duomenimis, svarbiausias rungtynes žiūri per 75% didžiųjų miestų gyventojų.

Tačiau bene per kiekvienas Olimpines žaidynes, FIBA Europos ar Pasaulio čempionatą dažnas fanas susimąsto – kaip geriausia stebėti varžybas? Ar verta tuštinti piniginę ir keliauti stebėti čempionatą gyvai? Visgi laukia neįtikėtinai įdomus turnyras – pasaulio krepšinio čempionate, vyksiančiame 2019 m. rugpjūčio 31 – Rugsėjo 15 dienomis, Lietuvos nacionalinė rinktinė susirungs su NBA žvaigždžių kupinomis, galingomis Australijos ir Kanados rinktinėmis dar grupių etape. Norint patekti į antrąjį etapą, mūsų komandai reikės užimti 1-ąją arba 2-ąją vietas, taigi įnirtingų kovų nesinori praleisti nei vienam fanui.

Stebėti krepšinį kaip niekad paprasta

Šiais laikais turime prabangą krepšinį stebėti ne tik taip, kaip norime, bet ir kada mums patogiausia. Gyvas transliacijas žiūrime nebe tik televizijoje. Net 90% europiečių naudojasi internetu, taigi krepšinio stebėjimas keliasi į išmaniuosius telefonus, transliacijų programėles, ar specializuotus tinklapius. Galime stebėti ištraukas, įrašus, įsimintiniausius momentus bei apžvalgas. Didelė dalis fanų renkasi gyvas transliacijas baruose, susibūrimuose, dideliuose ekranuose. Tačiau ištikimiausi fanai ir toliau seka nacionalinę krepšinio rinktinę į egzotiškas šalis ir stebi rungtynes gyvai, arenose. Štai 2019-ųjų FIBA pasaulio krepšinio čempionatas vyks Kinijoje, o Lietuvos komanda žais H grupėje Dongguan mieste – už 8 tūkstančių kilometrų nuo Tėvynės.

Taigi, kur geriausia stebėti varžybas? Ar verta keliauti į pasaulio kraštą? Vertinsime penkias kategorijas – matomumą, emociją, papildomas funkcijas, patogumą, bei žinoma, kainą.

kur-geriausia-ziureti-rungtynes

Ką verta apgalvoti renkantis kaip stebėti rungtynes?: 5 dalykai kuriuos turėtų žinoti bei įvertinti kiekvienas

Vaizdas, kameros, mikrofonai – krepšinio rungtynių vaizdo kokybė

Gera vaizdo kokybė bei matomumas – bene svarbiausias rodiklis renkantis kaip stebėti varžybas. Aptarsime matomumą, galimybę stebėti visą aikštelę, detales, svarbiausias akimirkas, užkulisius bei audio kokybę – ką žiūrovas girdi.

Esate azarto mėgėjas? Turite žinoti, kur jo ieškoti.

Pakilęs pulsas? Nugarą pilantis prakaitas stebint Mantą Kalnietį prie baudų metimo linijos? Garsiai skanduojamas krepšinio komandos vardas po įtempto žaidimo ir pergalės, išplėštos paskutinę akimirką? Ne visi kanalai geba sukurti tikrą emociją. Norintys pajusti tikrą azartą turi žinoti kur jo ieškoti.

Papildomos funkcijos: lažybos, statistika, prognozės

Laikai, kuomet krepšinio varžybos tebuvo paprasta formulė — dvi komandos, kamuolys ir aikštelė baigėsi. Nuo šiol, krepšinio stebėjimas yra gerokai daugiau – įtraukiami komentatoriai, gyvos statistikos apžvalgos, palyginimai su praeities rungtynėmis, galimybė statyti, lažintis gyvai, viešinti savo komentarus internete. Skirtingi transliuotojai stengiasi šią patirtį paįvairinti, sukurti kuo įdomesnę, labiau įtraukiančią pramogą ir taip pritraukti vartotoją. Žinodami kokias papildomas paslaugas ir funkcijas gausite, galite sėkmingiau pasirinkti teisingą sprendimą pagal savo poreikius.

“Krepšinio rungtynes patogiausia stebėti” arba komforto beieškant

Vienas svarbiausių veiksnių lemiančių sprendimą kaip stebėti rungtynes – patogumas. Tolimos kelionės, prastų oro sąlygų riziką, didelės minios – visi šie aspektai gali nulemti patirtį ir paversti ją arba puikia, arba priešingai, neverta jai skirto laiko ir resursų.

Krepšinio varžybos geriausia kaina – kiek atsieis varžybų stebėjimas?

Galų gale, žinoma, privalome paminėti kainą. Dažniausiai tai yra svarbiausias veiksnys nulemiantis apsisprendimą nevykti į čempionatą ar gyvas rungtynes. Štai FIBA 2019 grupių varžybų leidimų kaina fanams gali atsieiti per 1000$. Taigi, nagrinėdami skirtingas krepšinio stebėjimo alternatyvas nepamiršime įvertinti ir kainos aspekto.

Televizija, gyva transliacija internetu ar varžybos?

Televizija,-gyva-transliacija-internetu-ar-varžybos

Krepšinis televizijoje

Tradiciškai bene populiariausias būdas stebėti krepšinio rungtynes yra televizija. Tai ne tik patogu, bet kokybiška alternatyva. Paprastai nekyla staigmenų, netikėtumų ar nusivylimų. Lietuvoje fanai pratę krepšinio varžybas stebėti per TV3 arba specializuotus sporto kanalus.

Vaizdo kokybė: 9/10

Jeigu turite kokybišką, užtektinai didelį, plačiaekranį televizorių, neabejotinai gausite išskirtinę vaizdo patirtį. Krepšinio rungtynės paprastai filmuojamos bent 8 ar 9 kameromis. Aukščiausios kokybės matomumui pasiekti naudojama begalė kampų – rodomi kadrai iš viršaus, nuo lanko, žaidėjai sekami rankomis laikomomis kameromis, rodomos akimirkos iš keitimų, minutės pertraukėlių. Galimybė stebėti pakartojimus yra taip pat itin vertinga bei patogi.

Kaip ir futbole, neretai krepšinio aikštelėje rasite ir mikrofonų skirtų sekti būtent kamuolio dūžius ir aikštelės garsus. Tai suteikia pilnavertiškesnę patirtį žiūrovui, padeda susidaryti įspūdį, tarsi aikštelėje būtumėte patys.

Azartas: 2-6 /10

Šis rodiklis, be abejo, priklauso nuo atmosferos bei draugų kompanijos, su kuria leidžiate laiką. Stebintys krepšinį su draugais paprastai džiaugiasi gan azartiška rungtynių patirtimi. Tačiau jeigu rungtynes įsijungėte ir stebite vieni, net mėgstamiausios komandos žaidimas, tikriausiai, neskurs išskirtinių emocijų.

Papildomos funkcijos: 5/10

Geras komentatorius dažnai yra tarsi nepastebimas vedlys – rungtynių žiūrėjimo patirtį jo buvimas pagerina nejučia, tačiau nenuginčijamai. Jis ne tik supažindina su žaidėjais, dalinasi statistika, bet ir paaiškina mažiau žinomas detales, primena žaidimo statistiką. Kiekvienos šalies transliuotojai samdo vietine kalba kalbančius komentatorius. Taip auditorija gauna ne tik detalią, bet ir kultūriškai personalizuotą informaciją, bei statistikos ataskaitas.

Viena televizijos neišvengiamybė – reklama. Pastaroji, deja, atima minutės pertraukėles ir “už kadro” liekantį veiksmą arenoje, kuomet krepšinio rungtynėse skelbiama pauzė. Tačiau šios pauzės puikios jeigu norite atsinešti užkandžių ar gėrimų.

Patogumas: 10/10

Bene geriausia krepšinio stebėjimo namuose dalis – išskirtinis komfortas. Kiekvienas galintis pasigirti turįs televiziją gali stebėti varžybas be jokių įsipareigojimų.

Kaina: 10/10

Televizija – beveik kiekvienų namų palydovas ir pramoga. Jau esanti daugelio mūsų namuose, ji nereikalauja papildomų investicijų, taigi prasidėjus čempionatui užtenka pasirinkti teisingą kanalą.

VAIZDO KOKYBĖ

90%

AZARTAS

30%

PAPILDOMOS FUNKCIJOS

50%

PATOGUMAS

100%

KAINA

100%

Krepšinis internetu

krepsinis-internetu-tesiogiai

TOPSPORT ekspertu teigimu, gyvos sporto transliacijos internetu – itin greitai auganti ir vis daugiau žiūrovų pritraukianti paslauga. Krepšinio varžybos gyvai, internetiniuose tinklapiuose populiarėja tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvos rinkoje. Krepšinio rezultatus sekti gyvai galite ir TopSport tinklalapyje, tiek kompiuteryje, tiek išmaniajame telefone. Populiarios ir oficialių televizijų bei transliuotojų svetainės, kaip antai TV3 GO.

Vaizdo kokybė: 10/10

Internetinių transliacijų vaizdo kokybė dažniausiai nenusileidžia tai, kurią gauname žiūrėdami televiziją. Žinoma, nedidelės detalės gali skirtis priklausomai nuo kiekvieno transliuotojo pasirinkimų, tačiau TopSport atstovai pabrėžia, kad kiekvienas transliuotojas yra suinteresuotas garantuoti itin aukštą transliacijos kokybę.

Azartas: 2-7 /10

Azartiškumo skalė šiame varžybų stebėjimo metode – bene plačiausia. Vienų vartotojų patirtis čia gali būti itin rami – tikėtina, kad jie stebi varžybas be didesnės kompanijos, galbūt tuo pačiu metu atlikdami kitus darbus. Tuo tarpu kiti, mėgstantys statyti kontorose, lažintis internetu, tai daryti ne tik prieš varžybas, bet ir joms vykstant lažybų tinklalapyje ar internetinėse bendruomenėse, tikrai gali pajusti tikrą azarto antplūdį.

Papildomos funkcijos: 10/10

Transliacijos internetu aprūpina žiūrovą bene visa kertine informacija. Transliacijų tinklapiai sparčiai populiarėja būtent dėl to, kad jie siūlo ne tik įprastą transliaciją, bet ir išskirtinę, gyvą statistiką, papildomą informaciją apie žaidėjus, palyginimus su praeities žaidimais, bei, žinoma, ateities prognozes. Žiūrėdami varžybas internetu taip pat turime prieigą prie papildomų šaltinių, tarptautinių įžvalgų, tūkstančių naujienų šaltinių.

Papildomos funkcijos nėra tik pasyvi statistika. Internetinės transliacijos leidžia įsitraukti į loterijas, lažybas, internetinius žaidimus rungtynių metu. Taigi, vidutinio fano, pasirinkusio stebėti rungtynes internetu patirtis yra gerokai turtingesnė bei interaktyvesnė nei likusiojo prie televizijos ekranų.

Patogumas: 8/10

Be jokios abejonės varžybų stebėjimas internetu – bene patogiausia alternatyva daugeliui fanų. Itin populiaru peržiūrėti varžybas ir vėliau, joms jau pasibaigus, kai tuo tarpu televizijoje tokio pasirinkimo dažniausiai nėra.

Problema su kuria gali susidurti dalis fanų – nedidelis kompiuterio ekranas, bei specialios įrangos poreikis norint vaizdą transliuoti internetu, tačiau rodyti per didesnį ekraną ar projektorių. Susidūrus su lėtesniu interneto greičiu verta rinktis gyvai atnaujinamus rezultatus bei statistiką – tokią galima rasti ir TopSport.

Kaina: 10/10

Kaip ir televizija, internetas – bene pigiausia alternatyva stebėti mėgstamiausių komandų pasirodymus, tad TopSport live transliacijų populiarumas nestebina. Tikėtina, kad ateityje vis dažniau sirgaliai rinksis būtent internetines transliacijas ir tokio tipo paslaugų rinka augs.

VAIZDO KOKYBĖ

100%

AZARTAS

40%

PAPILDOMOS FUNKCIJOS

100%

PATOGUMAS

80%

KAINA

100%

Krepšinis gyvai, arenoje

krepsinis

Šlovinama svajonė – dažnam neprieinamas gyvas krepšinis pritraukia pilnas arenas, dešimtys tūkstančių fanų noriai tuština pinigines, kad tik galėtų patirtį šį sportą gyvai. Tačiau ar tikrai verta svarstyti apie kelialapį į FIBA 2019?

Vaizdo kokybė: 3/10

Šis rodiklis, žinoma, priklauso nuo vietų, kuriose sėdite, tačiau arenos yra žinomos, dėl, ironiška, bet ganėtinai prasto vaizdo. Prie žaidėjų esančios eilės dažnai rezervuotos žvaigždėms, treneriams bei artimiesiems. Ložėje esantys žiūrovai pastebi gerokai mažiau detalių, nei fanai prie televizijos ekranų, o didieji ekranai – vienintelis išsigelbėjimas ieškant informacijos apie žaidimą. Net nereikia minėti, kad stebėdami krepšinį fanai retai palieka savo vietas, taigi limituotas regėjimo laukas neleidžia stebėti žaidėjų emocijų, veiksmo minutės pertraukėlių metu.

Azartas: 10/10

Pagrindinė priežastis skatinanti žiūrovus rinktis sudėtingą kelią ir vykti į čempionatus – kaitinančios emocijos bei aistros, kurių gyvose krepšinio rungtynėse niekuomet netrūksta. Tiesa, kad emocija juntama dešimčių tūkstančių sirgalių apsuptyje yra nepralenkiama, tad ištikimi fanai metai iš metų keliauja į gyvas rungtynes su draugais, šeimomis, didelėmis grupėmis ir negali įsivaizduoti sporto varžybų kitaip. Vienas geriausiai visiems pažįstamų fanų nepraleidžiančių nei vienų rungtynių – T. Balaišis – Sėkla jau spėjo tapti ekipos ir fanų talismanu.

Papildomos funkcijos: 4/10

Šis rodiklis, deja nedžiugina. Stebint transliaciją arenoje trūksta tiek komentarų, tiek papildomos informacijos, tiek žaidimo statistikos, minutės pertraukėlių įžvalgų ar dėmesio detalėms, pražangoms, teisėjų komentarams. Ironiška, bet atsidūrus arčiausiai žaidėjų, deja, gauname mažiausiai informacijos, statistikos bei paaiškinimų iškilus keblesnėms situacijoms.

Tačiau iš kitos pusės, būdami arenoje pertraukėlių metu galite stebėti pasirodymus, dalyvauti loterijose.

Patogumas: 2/10

Patogumo kategorijoje, deja, gyvos varžybos taip pat nepasižymi aukštais rodikliais. Kelionė į čempionatą beveik garantuotai reiškia, kad būsite priverstas palikti darbus ir buitį, kartais leistis net į transatlantines keliones. Arenose neapsieisite be eilių, patikrų. Arenos taip pat žinomos dėl itin aukštų užkandžių, gėrimų, bei paslaugų kainų. Gyvos rungtynės reiškia neįtikėtinai didelius įsipareigojimus ir tai priimtina ne kiekvienam fanui.

Kaina: 1/10

Kaina – bene dažniausiai sporto aistruolius atbaidantis faktorius. krepšinio bilietų kainos gali siekti šimtus, net tūkstančius eurų už vienas rungtynes, retai pavyksta gauti įkandamus bilietus. Nedidelės svarbos, vietinių klubų rungtynės gali būti prieinamos gan paprastai, tačiau štai pasaulio čempionatų bilietai yra iššluojami – todėl net pasiryžus skirti apvalią sumelę bilietams nėra jokių garantijų, kad jų užteks visiems norintiems.

Svarbu nepamiršti, kad bilietų kainos toli gražu nėra vienintelės išlaidos. Skrydžiai, nakvynė ir kitos išlaidos susideda į nemenką sumą, ir retas fanas yra pasiryžęs tokioms investicijoms. Tad jeigu varžybos vyksta užsienyje – pasiruoškite neišvengiamai gerokai patuštinti piniginę.

VAIZDO KOKYBĖ

30%

AZARTAS

100%

PAPILDOMOS FUNKCIJOS

40%

PATOGUMAS

20%

KAINA

10%

Krepšinio fanų zonos ir restoranai

krepsinis-per-tv

Paskutinė kategorija, kurią aptarsime – krepšinio zonos ir transliacijos restoranuose. Tai itin populiarus būdas stebėti varžybas bendraminčių apsuptyje, bet neįsipareigojant keletą savaičių truksiančiam čempionatui užsienyje. Dėl pozityvaus fanų atsako tokių zonų sutiksite vis dažniau, o sportui artimos organizacijos kaip TopSport dažnai ne tik remia bet ir steigia tokias zonas. Lietuvoje dažnas fanas puikiai pažįsta sirgalių zonas prie Baltojo Tilto ar Rotušės aikštėje Vilniuje.

Vaizdo kokybė: 10/10

Transliacijos didžiuosiuose ekranuose yra puikios tuo, kad ideali, televizijai skirta transliacija yra rodoma ant itin didelio ekrano. Taip žiūrovas yra įtraukiamas į vaizdo transliaciją, turi galimybę pastebėti net mažiausias detales. Kaip ir televizijoje, žiūrovas taip pat gauna išsamius komentarus ir statistiką, todėl didieji ekranai yra vienareikšmiškai viena geriausių vizualių sporto patirčių.

Azartas: 9/10

Ieškant azarto bene geriausias pasirinkimas – būtent didieji ekranai. Taip, išvengiant kelionės ir išlaidų galima surasti daugybę bendraminčių, švęsti pergalę būryje fanų ir patirti ne tik savas, bet ir bendruomenės emocijas.

Papildomos funkcijos: 6/10

Stebint krepšinį fanų zonose fanai gauna ne tik televizijos suteikiamus komentarus bei statistiką, bet ir daugybę kitų, puikių papildomų pramogų. Čia prieinami užkandžiai, gėrimai, erdvės pritaikytos didelėms grupėms, dažnai galima įsigyti atributikos, dalyvauti loterijose.

Patogumas: 8/10

Paprastai fanų zoną galima rasti kiekviename didesniame mieste, tiek lauke, tiek viduje. Jeigu lankantis lauko fanų zonoje nenuvilia oras – tai itin patogus būdas stebėti rungtynes, o įsipareigojimai nėra dideli, nereikia nei perdėto planavimo, nei didelių kelionės išlaidų.

Kaina: 8/10

Paprastai įėjimas į fanų zoną nėra nemokamas, tačiau tai niekuomet nebūna didelė suma. Fanų zonos – nebrangus būdas patirti gyvą emociją ir pasijusti dalimi bendruomenės už simbolinę kainą neaukojant laiko ir nesileidžiant į įsipareigojimus.

VAIZDO KOKYBĖ

100%

AZARTAS

90%

PAPILDOMOS FUNKCIJOS

60%

PATOGUMAS

80%

KAINA

80%

Apibendrinimas: ar pakuosime lagaminus į Kiniją?

Negalime ginčytis – kiekvienas fanas žino kas geriausia būtent jam. Kiekviena aptartų medijų turi savo stipriąsias bei silpnąsias puses. Tačiau grįžtant prie svarbiausio klausimo – ar verta stebėti krepšinio varžybas gyvai? Nugali vienas rodiklis. Jeigu emocija – jums svarbiausias kriterijus, tuomet taip. Jeigu kiti rodikliai kaip statistika, vaizdo kokybė ir patogumas jums gerokai svarbesni, tuomet nepamirškite, kad yra daugybė kitų, puikių alternatyvų.

Norintiems nepraleisti net smulkiausios detalės TopSport ekspertai rekomenduoja rinktis transliacijas internetu – čia gausite naujausią ir detaliausią statistiką. Ieškantiems emocijų ir gero laiko už prieinamą kainą pasitarnaus fanų zonos.

Kad ir kur nuspręsite stebėti čempionatą linkime gerų įspūdžių ir tikrų, nesuvaidintų emocijų!