Europą stebinanti „Sūduva“ – autsaiderė mūšyje namuose, bet favoritė žengti tolyn

Marijampolės „Sūduva“ jau trečius metus iš eilės stebiną visą Europą savo pasiekimais tarptautiniuose turnyruose. Nykštukinė komanda Europos mastais praėjusius du sezonus beldėsi į Europos lygos grupių etapo duris, tačiau jų praverti taip ir nepavyko.

Šį sezoną marijampoliečiams pasisekė kur kas mažiau su burtais tiek Čempionų lygoje, tiek Europos lygoje, tačiau net ir tai nesutrukdė „Sūduvai“ priartėti prie paskutinio atrankos etapo.

„Sūduva“ Čempionų lygos pirmajame etape po atkaklios kovos 1:2 nusileido Belgrado „Crvena Zvezda“, kuri namuose prieš metus parklupdė ir galingąją „Liverpool“. Į Europos lygą iškritę suvalkiečiai bendru rezultatu net 10:0 sutriuškino San Marino ekipą „Tre Penne“ ir pasiekė didžiausią pergalę Lietuvos istorijoje tarptautiniuose turnyruose.

Trečiajame atrankos etape „Sūduvai“ ir vėl nepasisekė su burtais, kurie suvedė su tituluotąja Tel Avivo „Maccabi“. Vis dėlto, Izraelio sostinėje „Sūduva“ vienu metu netgi pirmavo 2:0, o į Lietuvą grįžo su pergale 2:1.

Tai reiškia, kad „Sūduva“ „Arvi“ stadione turi prabangą netgi pralaimėti 0:1 ir vis tiek patektų į paskutinį Europos lygos atrankos etapą. „Maccabi“ futbolininkams reikia įmušti bent du įvarčius norint prasibrauti toliau.

Per paskutinius 11 Čempionų lygos arba Europos lygos rungtynių Marijampolėje, sūduviečiai vos kartą į savo vartus praleido daugiau negu vieną įvartį. Taip nutiko praėjusiame sezone, kai antrajame Čempionų lygos etape namuose 0:2 nusileido tai pačiai „Crvena Zvezda“. Tuo metu tokios komandos kaip „Sion“, „Ludogorets“ ar šio sezono Belgrado ekipa net neįmušė įvarčio. Tuo tarpu Glazgo „Celtic“ ir APOEL iš Marijampolės išvyko vos su vienu įvarčiu, o pastaroji netgi buvo sutriuškinta 1:3.

Žinant „Sūduvos“ gynybos kietumą, drausmę ir tendencijas, TOPsport lažybininkai net neabejoja, kad „Sūduva“ ir vėl nepraleis daugiau vieno įvarčio. Lažybininkai net 60 proc. vertina, kad abi komandos pasižymės įvarčiais ir prognozuoja, jog rungtynės pasibaigs rezultatu 1:1.

Tiesa, nors neabejojama, kad įvartį įmuš „Maccabi“, marijampoliečiams sėkmės gali ir pritrūkti, todėl Izraelio ekipos šansai laimėti rungtynes yra vertinami 55 proc. Lygiųjų tikimybė yra vertinama 30 proc., o šansai „Sūduvai“ iškovoti pergalę – 15 proc.

Lygiosios bet kokiu atveju tenkintų „Sūduvą“, kaip ir pralaimėjimas, tačiau tik ta sąlyga, kad Tel Avivo ekipa neįmuš daugiau negu vieno įvarčio. Jeigu „Maccabi“ laimės 2:1, komandos keliaus į pratęsimą.

Būtent dėl tokių palankių sąlygų „Sūduvos“ šansai patekti į paskutinį Europos lygos etapą yra vertinami 75 proc., o „Maccacbi“ – 35 proc.