Didysis Čempionų lygos finalas: Paryžiaus žvaigždynas ar vokiečių sistema?

Neeilinės Čempionų lygos finale susitinka Prancūzijos ir Vokietijos lygų čempionės – Paryžiaus „Saint-Germain“ ir Miuncheno „Bayern“.

Pastarieji pakeliui į finalą šlavė visus iš savo kelio: aštuntfinalyje bendru rezultatu per dvejas rungtynes 7:1 įveikė Londono „Chelsea“, kitame etape, kuris vyko jau iš vienerių rungtynių, net 8:2 nuo žemės paviršiaus nušlavė „Barcelona“ futbolininkus, o pusfinalyje užtikrintai 3:0 susitvarkė su iki tol futbolo milžinus skriaudusia Lijono „Olympique“ ekipa.

Štai PSG kelionė iki finalo buvo kur kas sudėtingesnė. Aštuntfinalyje Neymaro ir Kyliano Mbappe vedama PSG pralaimėjo pirmas rungtynes Dortmundo „Borrusia“ ekipai, tačiau bendru rezultatu 3:2 vis tiek palaužė vokiečius ir žengė į ketvirtfinalį. Jame tik tiksint paskutinėms rungtynių minutėms du įvarčius sugebėjusi įmušti PSG išsigelbėjo ir 2:1 palaužė „Atalanta“. Lengvesnis susitikimas buvo tik pusfinalio stadijoje, kurioje PSG 3:0 susidorojo su „RB Leipzig“ futbolininkais.

Atsižvelgiant į neįtikėtinas sportines formas bei kelią link finalo, jame favorite laikoma yra „Bayern“ ekipa. Hanso Flicko sustyguoti bavarai nuostabiai veikia nuo gynybinės linijos iki pat puolimo smaigalio, kuriame – neįtikėtinai žaidžiantis Robertas Lewandowskis. „Bayern“ varžovams sudėtingiausia yra tai, kad Miuncheno ekipos atakos gali prasidėti iš bet kurios aikštės vietos. Viduryje žaidžiantis Thomas Mulleris štampuoja vieną po kito rezultatyvius perdavimus, tačiau į atakas neįtikėtinai sėkmingai pasijungia ir krašto gynėjai Alphonso Daviesas bei Joshua Kimmichas, kurie gali ne ką prasčiau nubausti savo varžovus.

Vis dėlto „Bayern“ ekipa pasižymi itin aukštai išrikiuota gynybos linija, kuri yra itin rizikingas variantas. Jeigu poziciją praradęs vidurio gynėjas Davidas Alaba gali nesunkiai pavyti vidutinio greičio puolėją, tai PSG žvaigždės „Bayern“ gali bausti už absoliučiai kiekvieną klaidą gynyboje, kurių praėjusiuose etapuose netrūko. Spėjama, kad H. Flicko vadovaujama ekipa finale bus priversta žaisti atsargiau, kadangi Neymaras bei K. Mbappe greitose atakose prieš taip aukštai išdėstytus gynėjus gali pridaryti per daug nepataisomos žalos.

Tuo tarpu PSG ekipa pasižymi fantastišku puolimo potencialu, o labiausiai tai matosi puikią formą įgavusio Neymaro žaidime. Varžovų gynybą draskantis, pražangas vieną po kitos provokuojantis brazilas spindi ryškiausiomis spalvomis ir yra pasirengęs padovanoti PSG ekipai pirmąjį Čempionų lygos trofėjų klubo istorijoje. Vis dėlto, PSG ekipos sudėtis neatrodo itin gerai subalansuota ir jeigu puolime žaidžia ryškiausios futbolo žvaigždės, tai gynyboje tenka dirbti kiek žemesnio lygio futbolininkams. Būtent tas PSG ir gali pridaryti daugiausiai problemų. Net neabejojama, kad PSG pridarys problemų Manueliui Neueriui, tačiau viskas spręsis pagal tai, kaip PSG gynėjai sugebės stabdyti bavarų puolimo mašiną.

Vis dėlto, TOPsport ekspertai mano, kad šeštąjį Čempionų lygos trofėjų klubo istorijoje kels būtent „Bayern“ futbolininkai, kurie ir yra šio finalo favoritai. TOPsport lažybininkai „Bayern“ galimybes vertina 65 proc., kai PSG – 35 proc. Tuo tarpu pratęsimo tikimybė yra vertinama 20 proc.

Ekspertai nesitiki atsargių ir gynyba paremtų finalo rungtynių kaip įprasta ir laukia bent 3 įvarčių.